Marts-Viol

Marts-Viol (Viola odorata) er en lav fin blomst og almindeligt ukrudt i mange haver. Planten består af runde, hjerteformede blade med takket kant. Under- og overside er ensfarvet mørkegrønne og næsten hårløse. Planten bærer blomster i to omgange: I det tidlige forår, og siden i september. Tidligt, ikke altid i marts, ses de violette 🙂 blomster, som ligner stedmoderblomsten. Disse dufter dejligt af viol De sene blomster er lugtløse og selvbestøvende. Frøene spredes af tissemyrer. Planten er en staude og spreder sig ved udløbere. Max 15 cm høj. Der findes mange slags violer, og man skal være ekspert for at navngive dem.

Viol vokser i haver, skov, krat, hegn. Lad roden blive når du plukker.

Både blomster og blade kan spises. De smager sødt og fint. Indeholder Vitamin A og C og Salicylsyre (www.madsci.org).

Violer er blå;-) men ses også hvide.

Viol i mad og kage.

Viol kan anvendes i salater, frugtsalater, på kager, i isterninger, som buketter med bladene rundt om, i te og isvand, vodka, i champagne, tallerkenpynt, bladene kogt eller rå i salater,

Kandiserede violer

æggehvide fra 1 æg, 2 spsk. florsukker, 2 kopper violer.  Hviderne piskes stive, blomsterne dyppes i hviderne og så i melis, lægges på bagepapir og tørres langsomt ved max 45 grader

A Sallet of all Kinds of Herbs

Thomas Fenner, 1653, A Book of fruits and Flowers

Take your Herbs (as the tops of red Sage, Mint, Lettuce, Violets, Marigold, Spinach, & cetera) and pick them very fine in fair water; and wash your flowers by themselves and swing them in a strainer. Then mingle them in a dish with Cucumbers and Lemons pared and sliced: scrape thereon Sugar and put into Vinegar and Oil. Spread your Flowers on top of the Sallet, and take Eggs boiled hard and lay them about the dish.



2 kommentarer til “Marts-Viol

  1. Men er det ikke kun Marts-Viol du hentyder til her. De andre violarter (mindst 5 almindelige og en række sjældnere) smager vel ikke ligesom du her beskriver? Er du sikker på de alle er spiselige? Ellers bør du præcisere!

Skriv en kommentar