Skovmærke

Fine nye skovmærker, før de blomstre
Fine nye skovmærker, før de blomstre

Syrlig Aromatisk og god i hvidvin og æblemost. Smager af meget tørret lidt af marcipan og brændte mandler – rigtig fin plante. Du møder den i de danske skove næsten hele året.

Sødt kumarinduftende, når den er tørret.

Kan bruges som Krydderi. smagsgiver og Pynt.

Plukkede friske skovmærker før de tørres.
Plukkede friske skovmærker før de tørres.

Skovmærke kan anvendes:

Salat, Pynt, Dessert, Sorbet, Mosse, Snaps, Cocktail.

Den tørrede plante kan blendes til et pulver og bruges i desserter,  og give et fint grønt skær.

Prøv denne skønne dessert:

http://www.gastro.dk/opskrifter/desserter/Brombar-skovmarke-og-hvid-chokolade/

Sorbet laves af sukker/glucose, citron, afkog af skomærke og i is maskine

Skovmærke sorbet
4 Personer

  • 1 l vand
  • 50 g sukker
  • 50 g glukose
  • 2,5 blad gelatine
  • 650 g skrællet bladselleri uden blade
  • 25 g skovmærke pulveriseret.
  • Saft af 1 citron

Vand, sukker og glukose koges op og afkøles. Mens væsken stadig er lun, tilsættes de udblødte gelatineblade. Tilsæt skovmærke og citronsaft.

Skovmærke kan redde eller klæde en dårligere hvidvin. Eller blot give et pift i punchen eller æblejuice.

Skovmærke tilhører krapfamilien, som i Danmark primært repræsenteres af de såkaldte snerrer, som de fleste mennesker nok kender i form af burre-snerre. Som også har en krans af blade og kan spises. Skovmærke er en fin lille urt med mange små hvide blomster. Planten kan blive 15 – 30 cm høj. Den blomstrer i skoven i maj og juni.

Den velduftende skovmærke har en langhistorie. I gamle dage blev planten brugt til at binde blomsterkranse, der blev hængt op i hjemmet. Mange mennesker tjente en ekstra skilling ved at binde disse kranse, som blev solgt på markeder helt op til begyndelsen af 1900-tallet.

Prøv at binde en krans eller buket af skovmærke, og hæng den til tørre derhjemme. Snus til den engang imellem. Når det trækker op til regn, så vil din krans dufte mere kraftigt end sædvanligt. Hvis du stænker den med lidt vand, dufter den også. I gamle dage kaldte man skovmærke for spåkrans fordi den kunne forudsige vejret.

2 kommentarer til “Skovmærke

  1. Skovmærke indeholder ligesom en række andre planter kumarin, som anses for at være svagt kræftfremkaldende. Man bør derfor ikke indtage denne plante i store mængder. En gang om året eller to kan være fint, men jeg synes du skylder dine læsere den information! Er også velegnet til snaps, som også skal indtages i mindre mængder.

    1. Hej Svend
      Har du en henvisning til, hvor du har din information fra? DEt vil jeg være rigtig taknemmelig for at få indblik i. Jeg kender den som Anti-coagulation, men har ikke fundet litteratur, som siger den er kræftfremkaldende.

Skriv en kommentar